مضرّات,ماهواره:
ماهواره، موجب از بین رفتن حجابهای اخلاقی و دینی از بسیاری مسائل، بویژه در زمینه های جنسی و خشونت می شود. در گذشته، دنیای ناشناخته و اسرارآمیز زندگی بزرگسالان، آنها را از کودکان و نوجوانان متمایز میساخت. و به عبارت ساده تر، این تفکیک، بر پایه شرم استوار بود. کودکان و نوجوانان، درباره مسائل جنسی، پول، خشونت، بیماری، مرگ ونظایر آن، لب فرو می بستند؛ اما بهتدریج و با کسب آگاهی های جدید از راه ماهواره، همه آن نوع رازداری ها به فراموشی سپرده میشود.
نقش ماهواره در تغییر ماهیت افکار عمومی پیرامون مسائل سیاسی و اقتصادی، قابل توجه است. تصمیم گیری و اظهار نظر افراد در این زمینه ها، برخاسته از احساسات ناشی از تبلیغات است؛ زیرا تماشای تصاویر، قدرت تفکر و تعمق آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.
ماهواره، واقعیتها را آنطور که باید و شاید به تصویر نمی کشاند. گاهی، بنگاههای استعماری و....هستند که مسائل را بزرگ و کوچک می نمایند و به افراد، مجال تامل و تفکر و آزادی بیان جزئیات را نمی دهند؛ زیرا رابطه میان ماهواره و مخاطب، رابطهای یک سویه است و در این فرآیند پیام رسانی، تعیین نوع پیامها و آگاهی ها، در اختیار فرستنده است و گیرنده پیام، به گونه ای خنثی و منفعل آنرا دریافت می کند.
همانگونه که اعتیاد به مواد مخدر، ویرانگر بنیادهای اخلاقی و خانوادگی و اجتماعی است، استفاده و اعتیاد به برنامههای مخرب ماهوارهای نیز ارزشهای اخلاقی و خانوادگی و اجتماعی را به شدت تهدید میکند و بسیاری از افرادی که زمان زیادی از شبانه روز را به تماشای برنامههای ضد اخلاقی ماهواره و اینترنت اختصاص میدهند، به یقین، از همین راه، به انحرافهای گوناگون، آلوده میشوند.
نشانهگیری حریم خانواده در شبکههای ماهوارهای:
هدف شبکههای ماهوارهای تغییر الگوی نگرشی و رفتاری خانوادهها می باشد این برنامهها قصد دارند نوع تفکر و بینش سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ما را تغییر دهند و مصرفگرایی را میان تماشاگرانشان نهادینه کنند.
این نوع شبکهها ابتدا مغز مخاطبان خود را تسخیر و در ادامه آنچه خود دوستدارند را به آنها القا میکنند.
شبکههای ماهوارهای به دنبال کانالیزه کردن جریانهای فرهنگی هستند به این معنی که تمام جویبارهای کوچک فرهنگی به رودخانه اصلی که جهانبینی آنهاست منتقل شوند. اینها پیروان مکتب مک لوهان هستندکه قصد دارند زبان، گفتار بینشهای خردهفرهنگها را تغییر دهند و به سمت فرهنگآنگلا ساکسون غرب ببرند.
القائات شبکههای ماهواره به مخاطبان خود تا حدی زیاد تأثیرگذار است که به هیچ عنوان نمیتوان ادعا کرد بزرگسالان از آسیبهای آن مصون هستند و تنهاباید نوجوانان و جوانان را در این خصوص واکسینه کرد.
البته خطربرنامههای شبکههای ماهوارهای برای کودکان و نوجوانان به مراتب بیشتر است، چرا که آنان با تفکرات احساساتی و دور از تعقل، به تماشای برنامهها میپردازند، لذا تصاویر ارائه شده توسط این شبکهها در ذهن کودکان نقش بسته و برای آنها الگو میشودو این گونه است که صاحبان برنامههای ماهوارهای به هدف خودشان که همان تأثیرگذاشتن در دیدگاه و تفکر کودکان است دست مییابند.
سریالهای ماهوارهای عاملی در تحول بسیاری ازخانوادههای ایرانی می باشد : زمانی که اعضای خانواده ساعتها به مشاهده برنامههای مختلف ماهواره از جمله سریالهای خانوادگی میپردازند، رعایت بسیاری ازارزشها از جمله حریم میان زن و مرد برای آنها کمرنگ میشود؛ هماکنون دختران وپسران جوان تحت تأثیر شبکههای ماهوارهای خیلی راحت با یکدیگر ارتباط برقرارمیکنند، به گونهای که شاهد افزایش ارتباطات نامشروع خانوادگی هستیم و ارزشهای خانوادگی که در پناه آن ارتباطات میان زن و مرد نامحرم محدود میشد، کنار گذاشته شده است.
وبا توجه به اینکه نخستین پایههای تربیتی یک جامعه در خانواده شکل میگیرد، وقتی نخستین نهاد تربیتی جامعه دچار تحول شد، تبعات منفی بسیاری را با خود به همراهخواهد داشت؛ تشکیل خانواده و زندگی زن و مرد در کنار هم بدون ازدواج یکی ازآسیبهای شبکههای ماهوارهای در جامعه است.
ماهواره یا چاهواره: یک سوال! اگر همین حالا یک لیوان نوشیدنی به شما تعارف کنند و بگویند این نوشیدنی بسیار خوش مزه است قدری سم در آن ریخته شده است، آیا آن را می نوشید؟
شاید در دلِ خود بگویید: این چه سوالِ خنده داری است... خوب معلومه... ما هر غذا یا هر نوشیدنی را نمی خوریم... بله ما مراقب غذای خود هستیم که مریض نشویم... ولی خیلی عجیب است... خیلی خیلی عجیب... ما مراقب خوراک خودهستیم تا جسمِ سالمی داشته باشیم... امّا مراقبِ چشمانِ خود نیستیم... مراقبِ چشمانی که هر چه ببیند بر روح و روحیه ما تاثیر می گذارند... چشمانی که هر چه ببیند بر افکار و اعتقادات ما تاثیر می گذارند... چشمانی که هر چه ببیند بر اعمال ما
تاثیر می گذارد... چشمانی که... بله آنچه می بینیم، در واقع بر روی سرنوشت ما تاثیر می گذارد.
گفتیم و گفتیم تا برسیم به این برنامه های ماهواره... این سریال هایی که خواب و خوراک را از جوانان گرفته است... این
فیلم های سینمایی... این سایت های اینترنتی... و... و... و
توجیه وباز هم توجیه:
ای بابا! باز هم شروع کردید... یعنی ما فیلم نبینیم...
ای بابا! مگه ماهواره چی داره... اصلا ما می خواهیم برنامه های علمی را ببینیم...
تازه اگر برنامه های غیر اخلاقی را هم ببینیم رو ما تاثیر نمیذاره...
خوب با بچه ها نگاه نمی کنیم..
اصلا به کسی چه ارتباطی داره، من دلم می خواد هر چی دوست دارم نگاه کنم... دلم می خواهد..
آخه تلویزیونِ خودمون که چیزی نشون نمیده...
بابا ول کنید این حرفارو، الآن دنیا داره این همه پیشرفت می کنه و ما هنوز گیر میدیم به ماهواره و فیلم... حالا دیگه همه چیز درست شده، مونده همین چند تا فیلم و سریال...
نه بابا، منم از ماهواره بدم می آد، ولی می خوام بدونم که دیگران چه می بینند.
آدم باید از اخبار اطلاع داشته باشد، شبکه های ...
امّا وامّا و ........ عشق های مثلثی، روابط نامشروع و دوستی های نامتعارف از پیامدهای ماهواره برای جامعه ایران ماست:
ماهواره در جامعه ما باعث فاصله گرفتن اعضای خانواده از یکدیگر شده است. به طور کلی خیانت، دوستی های نادرست
و نامتعارف بین زنان و مردان حتی بین متاهلان، ایجاد عشق های مثلثی، روابط نامشروع و … از تبعات ورود ماهواره
به جامعه ایرانی است.
تزریق فرهنگ غربی از طریق ماهواره به جوانان :این روزها شبکه های ماهواره ای فارسی زبان و به ویژه سریال هایی که این شبکه ها پخش می کنند بین خانواده های ایرانی جا باز کرده و این شبکه ها علاقمندان خاص خود را پیدا کرده اند؛ این در حالی است که نمی توان نسبت به مخاطراتی که چنین برنامه هایی برای جامعه ما دارند بی تفاوت بود و به سادگی از کنار چنین آسیب هایی گذشت. اگرچه ممکن است به این برنامه ها در نگاه اول به عنوان برنامه هایی برای گذراندن وقت نگاه شود و خانواده ها ممکن است فکر کنند فقط این برنامه ها را می بینند و می گذرند و در فرهنگ خانواده ها تاثیری بر جای نمیگذارد، اما اینطور نیست و در گذر زمان جوامع غربی الگوهایشان را به جامعه و جوانان ما تزریق می کنند. نوجوان و جوان با دیدن این برنامه ها خودش را به جای قهرمان آن داستان گذاشته و میخواهد آنچه را دیده تجربه کند و می پندارد چون آن برنامه را همراه خانواده دیده به منزله تایید آنهاست.نکته ای که مهم به نظر می رسد این است که باید به دلایل علاقه مند شدن خانواده ها و افراد به این شبکه ها توجه نشان داد. مهم ترین مساله در این میان جنبه شادی ای است که چنین برنامه هایی در خود نهفته دارند. وقتی افراد خسته از سر کار برگشته و یا فارغ از کار روزانه خانگی می خواهند بخشی از وقتشان را به برنامه های تلویزیونی اختصاص دهند، ترجیح می دهند به جای دیدن برنامه ها یا سریال هایی که مشکلات روزمره و مسایلی که در طول روز با آنها دست و پنجه نرم می کردند در آنها دوباره مطرح شده است، برنامه های مفرح و یا سریال های خانوادگی ای را ببینند که در آنهاجنبه های شاد زندگی مطرح شده است.مسؤلان و مخصوصا دست اندر کاران تولید برنامه های صدا و سیما باید به این نکته توجه کنند که اگر این شبکه ها برای مردم جذابیتی داشته اند به این دلیل است که مردم نیاز به تنوع دارند و در شبکه های مختلف به دنبال برآورده شدن این نیاز هستند. برای مقابله با این کانالها و برنامه هایشان به جای نهی کردن و صرفا مضرات آنها را نشان دادن، باید به فکر تولید برنامه هایی که توان رقابت با آنها را داشته باشند و فیلمها، سریال ها و برنامه های خانوادگی و شاد تهیه کنند و در کنار آن از طرق مختلف به مردم روشهای حل مساله و مقابله با مشکلاتی که برایشان پیش می آید را نیز آموزش داده چنانچه مشاهده هم کرده ایم که وقتی برنامه طنز موفقی از شبکه های خودمان پخش شده و یا فیلم سینمایی بوده که طنز بوده و در کنار آن مسایل دیگریرابه مردم نشان داده و مطرح کرده، مردم استقبال نشان داده اند و این میتواند گویای واقعیتهای بسیار از جمله نیاز مردم و جامعه کنونی به شادی باشد.
رواج خیانت در میان زوجین نتیجه مشاهده فیلمهای نامناسب ماهواره: هنگامی که اعضای خانواده در روزهای متوالی سریالهای نامناسب ماهواره را که هدف آنهاعادیسازی روابط با نامحرم است، مشاهده میکنند، خیانت به همسر برای آنها عادی میشود.
یکی از برنامههای جامعه سرمایهداری، سلطه فرهنگی بر کشورها و تغییر سبک زندگی ملتهای جهان سوم و مسلمان به ویژه زنان و دختراناست.
جامعه سرمایهداری زمانی که متوجه شد از طریق جنگ و سلطه سیاسی نمیتواند بر کشورهای مسلمان سلطه پیدا کرد، از طریق جنگ نرم و سلطه فرهنگی وارد عمل شد.
ابزار فرهنگی و وسایل ارتباط جمعی همچون رسانه،ماهواره و اینترنت در جنگ نرم مورد استفاده قرار میگیرند ودشمن بانشانهگیری ذهن و اندیشه نسل جوان به خصوص زنان و دختران از طریق تولید فیلمهای مستهجن و مبتذل سعی میکند تا سبک زندگی، نوع تفکر، بینش سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورهارا دچار استحاله کند و سبک زندگی ونمودهای جامعه غربی را جایگزین آن کند.
زدودن اخلاق در میان زنان از پیامدهای فیلمهای نامناسب ماهواره: ماهواره یکی از ابزارهای قوی برای تغییر و دگرگونی فرهنگ یک جامعه است،این کالای فرهنگی در کنار مزیتها، مضرات فراوانی نیز دارد و ابزار مهم دشمن در جنگ نرم و یکی از عوامل تشدید کننده بحران در میان خانوادههاست.
تغییرات فرهنگی، ارزشی و کمرنگ کردن الگوهای دینی در میان زنان و دختران ازتأثیرات و پیامدهای منفی ماهواره بر جامعه و خانواده است و از این طریق زنان را درکشورهای اسلامی از معارف الهی، فضائل و ارزشهای اخلاقی تهی کرده و از این راه به اهداف خود دست پیدا میکنند.ازدیگر پیامدهای ماهواره نابودی مرزهای اخلاقی، تضعیف غیرت دینی مردان و عفت زنان است،می توان عنوان کرد: مجله انگلیسی اکونومیک اعتراف دارد که برداشتن مرزهای اخلاقی یکی از راههای یکسان سازی فرهنگی و اهداف دشمن است.
نابودی ارزشهای خانوادگی در کشورهای مسلمان از جمله اهداف غرب: فیلمهای ماهواره ای بیانگرالگوی خانوادههای غربی بوده و با القای فرهنگ غرب ارزشهای اخلاقی مانند حیا، غیرت و عفاف را در جامعه از میان میبرند و درصدد تثبیت روابط موازی در بیرون از خانواده هستند که این اقدامات موجب فروپاشی بنیان خانواده میشود.کمرنگ شدن ارزشهای خانوادگی و گسست نهاد خانواده ازدیگر نتایج فیلمهای نامناسب شبکههای ماهوارهای است؛ رشد طلاق در جامعه از نشانههای این گسست خانوادگی است که به دنبال خود مسائل متعدد دیگری از جمله فقر، اعتیاد و افزایش فرزندان بیسرپرست رابه همراه دارد؛ از سوی دیگر مشاهده میکنیم که فیلمهای غیر اخلاقی ماهواره روابط عاطفی و جنسی میان زن و مرد را در خارج از چارچوب ازدواج عادی نشان میدهند.
وی ادامه داد: هنگامی که اعضای خانواده در روزهای متوالی سریالهای نامناسب ماهواره را که هدف آنها عادی سازی روابط با نامحرم است، مشاهده میکنند،خیانت به همسر برای آنها عادی شده و مشاهده این فیلمها و عدم کنترل افراد بر رفتارخود نوعی بیمهری، دلسردی و اختلاف میان زن و شوهر را ایجاد میکند.
فیلمهای ماهواره و رواج خانوادههای تک والدی در جوامع: در سریالهای نامناسب شبکههای ماهوارهای سنتهای اجتماعی و فرهنگی کشورها مورد تحقیر قرار میگیرند، نقشهای خانهداری، همسری ومادری در این فیلمها زیر سؤال رفته و بیشترین تأکید آنها نشان دادن ارزش کار زن دربیرون از خانه است.
عدم اعتماد زوجین به یکدیگر، آسیب برخی از برنامههای ماهوارهای است، در فیلمهای نامناسب ماهوارهای امیال جنسی در خارج از حریم خانواده ارضا شده و این ارضای عاطفی میان زن و شوهر از عرصه خصوصی به عرصه عمومی منتقل میشود؛ در حالی که اسلام این امیال را پشتوانه حفظ خانواده و وسیله استحکام آن میداند.
این فیلمها تلاش میکنند تا خانوادههای تک والدی را در جامعه رواج دهند و الگویی برای زنان و دختران در کشورهای جهان سوم وبه ویژه کشورهای مسلمان ایجاد کنند همچنین با تغییر تصویر ذهنی زنان و مردان الگوهایی را که خود میخواهند برای آنها مطرح میکنند.
پوشش نامناسب زنان در این فیلمها، سبک زندگی و نوع پوشش زنان ایرانی را تغییر میدهد و امروز بخش وسیعی از بدحجابیهای کشور به دلیل تأثیرپذیری افرادبدحجاب از ماهواره است، تمام پوششها و آرایشهای نامناسب از طریق ماهواره ساماندهی میشود.
امروز امواج ماهواره بدون کنترل وارد خانههای ایرانیان شده وبسیاری از ارزشهای ایرانی و اسلامی را حذف کرده و ناهنجاریهای مد نظر غرب را درخانوادههای ایرانی جایگزین میکند که مدیران فرهنگی باید با راهکارهای اصولی دراین عرصه وارد عمل شوند.
درخصوص تأثیر ماهواره و اینترنت روی خانوادههایی که به این ابزار دسترسی دارند،هشدار میدهند استفاده از ماهواره می تواند باعث بروز آسیبهای جدی در خانوادهها شود.
اما به طور کلی،رواج بیبند و باری در خانوادهها از جمله عوارض استفاده نادرست ازماهواره است. مدگرایی و اعتقاد پیدا کردن به خرافهپرستی، رسومات و رفتارهای غیراصولی و مشکلساز، از دیگر مضرات استفاده از شبکههای ماهوارهای و اینترنتی است.
استفاده از ماهواره بدون کنترل والدین بخصوص برای دختران جوان که در سن رشد هستند،موجب بروز مشکلات شخصیتی کردهوحریمهای بین افراد خانواده را از بین میبرد.
شبکههای ماهوارهای، زبان، فرهنگ و بینش خانوادهها را درمحاصره خود قرار داده اند:بر اساس پژوهشهای انجام شده، در حال حاضر حدود 30 درصد ازخانوادههای ایرانی از ماهواره استفاده میکنند و 90 درصد از آنها فقط تماشاچی فیلمها و سریالهای ماهوارهای هستند. در حال حاضر 5/4 میلیون گیرنده و دیش ماهوارههای غیرمجاز در کشورمان فعال است .
برخی معتقدند میزان استفاده وضریب نفوذ این مهمان ناخوانده در نظام رسانهای کشور بیش از آمارهای رسمی است، چون هنوز بسیاری از مردم از بیان این که در خانه خود دیش گیرنده شبکههای ماهوارهای دارند، خودداری میکنند.
مراقب بچهها باشیم:خانمی میگوید از صبح کودک 3سالهاش را مقابل شبکه کارتون ماهواره مینشاند تا به کارهایش برسد، رنگ و لعاب کارتونها آنقدر زیاد است که کودکش پلک نمیزند، اما یکروز که از آشپزخانه کودک راتماشا میکرد دید که سکوت و بیتحرکی فرزندش مشکوک است. وقتی از آشپزخانه بیرون آمدو صفحه تلویزیون را نگاه کرد برای چند لحظه خشکش زد. از انیمیشن، صحنههای مستهجن پخش میشد.
باید بدانیم که کودکان 20 برابر بیش از بزرگسالان از تلویزیون اثرپذیری دارند، یعنی بیست برابر مادر، کودکش از آن اثر میپذیرد.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ