سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و در یکى از عیدها فرمود : ] این عید کسى است که خدا روزه‏اش را پذیرفته و نماز وى را سپاس گفته و هر روز که خدا را در آن نافرمانى نکنند روز عید است . [نهج البلاغه]
 
چهارشنبه 96 تیر 28 , ساعت 5:53 عصر

 آسیب‌های ماهواره: 

آسیب های نو پدید در کمین خانواده ها ؛ خطر جدی ا ست
 
حدود یکسال است که موضوعی با عنوان آسیب های نوپدید از جمله آسیب های ناشی از اینترنت، تلفن همراه، ماهواره و بازی های رایانه ای از سوی مسئولان و کارشناسان مطرح و بر لزوم برنامه ریزی و سیاست گذاری در حوزه پیش گیری از این آسیب ها تاکید می شود..

 آسیب های نوپدید در کشور به دلیل توسعه فناوری ها رو به گسترش است و در بسیاری از کشورها به موازات ورود و افزایش فناوری برای پیش گیری و مقابله با آسیب های نوپدید برنامه ریزی شده که کشورهایی نظیر کره و چین از این جمله است. اما در کشور ما به دلیل سرعت گسترش ورود فناوری ها و توسعه خطوط تلفن همراه و فضای مجازی و اینترنت برنامه ریزی و پیش بینی خاصی در این زمینه انجام نشده است و به همین دلیل به یک باره شاهد افزایش آسیب های نوپدید در کشور هستیم.

بروز آسیب های نوپدید همچنین می تواند زمینه ساز سبک جدیدی از آسیب های اجتماعی باشد؛ به همین دلیل برنامه ریزی برای پیش گیری و کاهش آسیب های نوپدید ضروری است. آسیب های نوپدید، آسیب های مرتبط با فناوری جدید است که آسیب های ناشی از استفاده از ماهواره، بازی های رایانه ای، تلفن همراه و اینترنت می تواند در این مجموعه قرار گیرد؛ به عنوان مثال تلفن همراه فوایدی از جمله دسترسی آسان، کاهش ترافیک و ترددهای غیرضروری و ایجاد همگرایی در پی دارد اما در کنار آن، استفاده نامناسب از آن در سال های اخیر به آثار منفی و آسیب های بسیاری منجر شده است که از جمله آن می توان به بلوتوث های مخرب، پیامک های مستهجن، دوستی های خیابانی، تزلزل ارزش ها و ارتباطات غیرمناسب اشاره کرد. همچنین ماهواره اگر به طور مناسب استفاده شود می تواند نکات مثبتی همچون آموزش و استفاده از اطلاعات علمی را در پی داشته باشد، اما در صورت کاربرد غیرمناسب آسیب هایی همچون تهاجم فرهنگی، از بین رفتن قبح روابط نامتعارف، مصرف مشروبات الکلی، پرخاشگری، عشق های مثلثی، تزلزل بنیان خانواده، ارتباطات نامشروع، رواج مدهای غربی، شیطان پرستی و فرقه های انحرافی که از طریق شبکه های تلویزیونی افراد زیادی را جذب کرده است، در پی خواهد داشت. اینترنت نیز یکی از مواردی است که به دلیل استفاده نامناسب از آن، آسیب های بسیاری را در پی داشته است. بر اساس آمار از نظر تعداد   28 تا 35 میلون کاربران اینترنتی در ایران وجود دارند که درصد زیادی از آن ها را کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند. آثار مثبت استفاده از اینترنت، به روز کردن اطلاعات، استفاده از مطالب علمی، دسترسی به فناوری های روز است اما به موازات آن شاهد گرایش نوجوانان به چت روم ها، عشق های مجازی، کلاهبرداری و سوءاستفاده از دختران و پسران با ارائه شخصیت های دروغین، ازدواج های اینترنتی، هرزنگاری، سرقت اطلاعات و اخاذی هستیم که از جمله آسیب های ناشی از استفاده ناصحیح از اینترنت است.

وی افزود: آن چه به صورت کودتای خزنده در حال انجام است، این است که کودکان و نوجوانان در اتاق خود پا به دنیای خطرناکی می گذارند و خانواده ها با این تصور که کودک و نوجوانشان در فضای امن خانه است از خطراتی که او را تهدید می کند، غافل هستند. بازی های رایانه ای از جمله دیگر مصادیق بروز آسیب های نوپدید است که بسیاری از آن ها با اسامی ایرانی و برای مقابله با هویت ایرانی تهیه و در کشور نیز توزیع شده است. کاربر این بازی علیه هویت خود می جنگد و خشونت، افت تحصیلی، احساس برتر بودن، بیماری های اسکلتی و ساختاری از جمله آثار نامطلوب این بازی هاست. حتی برخی پویانمایی هایی که در بازار رسانه توزیع می شود به عادی سازی روابط دختر و پسر و روابط عاشقانه منجر می شود که آثار منفی بسیاری در پی دارد. بنابراین با توجه به توسعه این آسیب ها که اثر مستقیمی در بروز آسیب های اجتماعی از جمله طلاق، فرار دختران، خشونت و پرخاشگری ها و ... دارد؛ باید برنامه ریزی دقیقی برای پیش گیری و مقابله با این آسیب ها انجام شود.

بررسی نقش ماهواره : ماهواره درسال1960 اختراع شد واستفاده ازآن درسال 1980 برای اکثر کشورها عمومیت پیداکرد تاقبل از اختراع ماهواره رادیو، وتلویزیونهای کشورها به لحاظ برد کوتاهی که داشتند بیشتر قابل کنترل بودند چراکه هرکس می خواست ایستگاه رادیویی یاتلویزیونی برای پخش برنامه ای یک کشور ایجاد کند یاباید در داخل کشور ویادر نزدیک مرزهای آن کشوراین کار راانجام می داد که نهایتاً توسط حکومتها قابل کنترل بودند. اما اختراع ماهواره امکان ارسال اطلاعات صوتی وتصویری راازهرنقطه به نقطه دیگرزمین امکان پذیر کرد.

بااختراع ماهواره درسال1960 امکان تبادل اطلاعات دچارتحول عظیمی شد.ابتدا ماهواره ها دارای حجم زیادی بودند وتعداد حداکثر 4 کانال تلویزیونی راپخش می کردند.

کم کم از حجم ماهواره کاسته شد وبرکیفیت آنها نیزافزوده گردیده درحال حاضریک ماهواره حدود2000 کانال تلویزیونی پخش می کند.

حجم دیش های گیرنده نیز کمتر شده است LNB ماهواره ها حجم یک اتاق 4×3 را داشت ولی امروزه گیرنده های کوچک کار تجهیزات بزرگ ماهواره راانجام می دهند.

آنتن گلوبال روی ماهواره ها نصب شد وقابلیت پخش برای همه دنیاراپیداکرده است.

درآینده نزدیک امکان استفاده از باندUHF ودریافت بدون دیش وریسور امکان پذیرخواهدشد.

درآینده نزدیک امکان تعبیه دستگاه مترجم خودکار روی گیرنده ماهواره امکان پذیرخواهدشد ودریافت برنامه های ماهواره ای برای هرکس باهرفرهنگ وزبانی آسان خواهدشد.

درحال حاضر حدود یکصد ماهواره از 15کشور قابلیت پخش برنامه روی ایران را دارند وازهرماهواره به طور متوسط 200 کانال قابل پخش است و20 هزار کانال تلویزیونی برای کشور ایران قابل دریافت است.

بنابراین ضمن اینکه ماهواره ها امکانات وتسهیلات بسیار زیادی در اختیار بشریت قرارداده اند. زمینه سوء استفاده رانیز فراهم کردند. ماهواره به مهاجمان فرهنگی و دشمنان آداب، سنن، فرهنگ وعقاید ملتهای مستقل این امکان راداده است که بتوانند در خارج از مرزها بدون هرگونه کنترلی هویت آنها رامورد هجمه قراردهند وبرای آنها برنامه ریزی فرهنگی کنند.

بررسی نقش اینترنت : آثارفرهنگی سوء استفاده از اینترنت همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند یک نعمت الهی است لیکن اگربه درستی مورد استفاده قرارنگیرد بسیار زیانبار تر و ویران گرتر از ماهواره است زیرا اینترنت هم روزنامه است وهم رادیو است وهم تلویزیون وماهواره ها درخدمت اینترنت قرارگرفته اند. قبل ازاینکه به آسیب های ناشی از اینترنت بپردازم توضیح مختصری درخصوص تاریخ وخدمات اینترنت می دهم.

اینترنت در دهه 60 میلادی یک شبکه کامپیوتری بود که چند کامپیوتر وزارت دفاع امریکا رابه هم متصل می کرد نام این شبکه آرپانت بود. در دهه 1970 میلادی این فناوری برارتباط بین شبکه ای رایانه ای وزارت دفاع تبدیل شد. دردهه 1980 میلادی چندین شبکه رایانه ای دانشگاهی درآمریکا به این شبکه ها اضافه شدوارتباط بین شبکه های رایانه ای نظامی و دانشگاهها برای دسترسی به شبکه ها درهنگام بمباران هسته ای فراهم گردید.

در دهه 1990 میلادی شبکه های رایانه ای بیش ازیکصد وپنجاه کشور دنیار به این ابرشاهراه جهانی اضافه شد واستفاده از اینترنت عمومیت یافت.البته آمریکا شبکه های رایانه ای خود را ازواخر دهه 80 میلادی از اینترنت جداکرد.

بنابراین عمومیت یافتن اینترنت عمومی کمتراز30سال دارد واکنون اینترنت شبکه شبکه ها نامیده می شود.

ایران از اواسط دهه1370 به صورت محدود به اینترنت راه یافت وکم کم حضور خود راگسترش داد.

اکنون درجهان بیش از یک میلیارد کابر اینترنتی وجوددارد.درایران طبق برآورد برنامه توسعه چهارم اقتصادی در پایان برنامه باید حدود30 میلیون کاربرداشته باشد.

خدمات اینترنت وویژگیهای آن : اینترنت دارای خدمات گوناگون است خدماتی ازقبیل: وب سایت وبلاک- ایمیل- پروفایلگروههای اینترنتی- چت انواع خدمات جستجو وغیره ازجمله خدمات اینترنتی هستند ازناحیه این خدمات ضمن ارائه تسهیلات آسیبهای نیز به کابران اینترنت وارد می شود. گفته شدکه آسیب های اجتماعی ناشی از اینترنت بسیار فراتر از ماهواره است. چراکه تسهیلات آن هم بیشتر از ماهواره است- هرچه تسهیلات بیشتر باشد خطرات هم بیشتر است. اکنون ماهواره و سایر وسایل ارتباط جمعی ابزاری هستند درخدمت اینترنت به تعبیر دیگر.آنچه خوبان همه دارند اینترنت تنها دارد وبلعکس آنچه بدان همه دارند اینترنت تنهادارد.واین به خاطرویژگی خاص خدمات اینترنت می باشد .

انواع آسیب های ناشی از اینترنت  : آسیبهای اجتماعی ناشی از اینترنت رامی توان به دو دسته تقسیم کرد.

الف)‌آسیب های اجتماعی ناشی از سوء استفاده از امکانات اینترنت

ب) آسیب های اجتماعی مرتبط باماهیت وطبیعت ویژه اینترنت

 



لیست کل یادداشت های این وبلاگ